Vilken stad är huvudstaden i Indien?

Vilken stad är huvudstaden i Indien?

  1. New Delhi.
  2. Mumbai.
  3. Kolkata.

Rätt svar:

Huvudstaden i Indien är New Delhi.

Fördjupning i: Vilken stad är huvudstaden i Indien?

New Delhi är inte bara Indiens huvudstad utan även en av landets mest betydelsefulla städer politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Belägen i norra Indien, inom territoriet Delhi, fungerar New Delhi som säte för alla tre grenar av Indiens regering: den verkställande, den lagstiftande och den dömande makten. Staden är också hem för Indiens president, parlament och högsta domstol.

Förutom att vara ett politiskt maktcentrum är New Delhi känt för sin rika historia och kulturella arv. Staden har flera UNESCO-världsarvslistade platser, inklusive Qutb-komplexet och Humayuns grav, vilket vittnar om dess långa och varierade historia.

New Delhi är en smältdegel av kulturer och traditioner, en plats där historiska monument står sida vid sida med moderna skyskrapor. Staden lockar miljontals besökare varje år, inte bara för dess historiska och kulturella platser utan också för dess livliga marknader, utsökta maträtter och livliga festivaler.

Medan New Delhi utgör hjärtat av det moderna Indien, behåller den en stark förbindelse med landets historiska rötter och traditioner. Dess unika kombination av gammalt och nytt gör staden till en fascinerande destination för både indier och internationella besökare.


Nästa fråga: