Vad heter Leif G.W. Perssons första bok?

Vad heter Leif G.W. Perssons första bok?

  1. Profitörerna
  2. Samhällsbärarna
  3. Grisfesten

Rätt svar:

Grisfesten heter Leif G.W. Perssons första bok.

Fördjupning i: Vad heter Leif G.W. Perssons första bok?

Leif G.W. Perssons debutroman är ”Grisfesten”, som först publicerades 1978. Denna bok markerade början på en framgångsrik karriär för Persson som författare och kriminalteknisk expert. ”Grisfesten” är den första delen i en trilogi som fortsätter med ”Profitörerna” (1979) och avslutas med ”Samhällsbärarna” (1982). Dessa böcker, som ofta kallas för ”Den demokratiske polisen”-trilogin, blandar skarpt samhällskritik med deckargenren och har fått beröm för sitt realistiska porträtt av det svenska rättssystemet och polisväsendet.

Persson har tidigare förnekat att dessa böcker direkt handlar om den så kallade bordellhärvan och Geijeraffären från 1976, men han har senare medgett kopplingar till dessa verkliga händelser. I dokumentären ”Gustavs grabb” från 2011 erkände Persson att ”Grisfesten” delvis var inspirerad av hans egna erfarenheter och observationer från tiden kring Geijeraffären, och han beskrev boken som en form av hämnd mot dem som han ansåg hade ljugit under affären.

Leif G.W. Perssons böcker har inte bara varit populära i Sverige utan har också översatts till flera språk, vilket gjort honom till en internationellt erkänd författare inom kriminalgenren. Hans verk har ofta berömts för sin skickliga blandning av fiktion och verklighet, och hans djupa insikt i kriminologi och svensk politik.


Nästa fråga: