Vad heter Sveriges kung? (2022)

Vad heter Sveriges kung? (2022)

  1. Carl Gustaf Folke Hubertus
  2. Carl Gustaf den tredje
  3. Carl Gustaf Filip

Rätt svar:

Carl Gustaf Folke Hubertus.

Fördjupning i: Vad heter Sveriges kung?

Sveriges nuvarande kung är Carl XVI Gustaf, vars fullständiga namn är Carl Gustaf Folke Hubertus. Han besteg tronen den 15 september 1973 efter sin farfar, Kung Gustaf VI Adolf. Carl XVI Gustaf är känd för att vara en aktiv och engagerad monark, som deltar i många officiella ceremonier och representerar Sverige vid internationella evenemang.

Det är viktigt att korrigera ett missförstånd i den ursprungliga texten. När Kronprinsessan Victoria, Carl XVI Gustafs äldsta dotter, en dag bestiger tronen, kommer hon att bli drottning, inte prinsessa. Enligt den nuvarande svenska successionsordningen är hon den första i tronföljden och kommer att bli Sveriges första regerande drottning sedan Drottning Kristina på 1600-talet. Hennes titel kommer då att vara Drottning Victoria.

Tronföljden ändrades 1980 till att vara helt könsneutral, vilket innebär att det första barnet, oavsett kön, är den första i tronföljden. Denna förändring gjorde Victoria till tronföljare framför sin yngre bror, Prins Carl Philip.

Det är omöjligt att förutspå framtiden av det svenska kungahuset med säkerhet. Dock, enligt nuvarande regler och traditioner, kommer Victoria att följas av hennes äldsta barn, Prinsessan Estelle, som nästa monark efter henne, vilket fortsätter den konstitutionella monarkins tradition i Sverige.


Nästa fråga: