Vem är känd för att ha utvecklat glödlampan för massanvändning?

Vem är känd för att ha utvecklat glödlampan för massanvändning?

  1. Thomas Jefferson
  2. Thomas Bach
  3. Thomas Edison

Rätt svar:

Thomas Edison är känd för att ha utvecklat glödlampan för massanvändning.

Fördjupning: Vem är känd för att ha utvecklat glödlampan för massanvändning?

Thomas Alva Edison, född den 11 februari 1847 i Milan, Ohio, USA, och avliden den 18 oktober 1931 i West Orange, New Jersey, var en framstående uppfinnare under den industriella revolutionen. Han är mest berömd för sina förbättringar av glödlampan, en uppfinning som revolutionerade den moderna belysningen.

Uppfinningens genomslag

Även om han inte uppfann glödlampan från grunden, var det Edisons version som blev bred kommersiellt gångbar tack vare hans utveckling av en mer hållbar glödtråd och ett effektivt, integrerat elektriskt system. Detta möjliggjorde bred användning i hushåll och industrier.

Innovationer och affärsstrategier

Förutom glödlampan registrerade Edison över 1000 patent, inklusive ljudinspelning och filmproduktionstekniker. Han grundade flera företag, bl.a. Edison Illuminating Company, som spelade en stor roll i att elektricitet blev tillgänglig för allmänheten.

Personligt liv och eftermäle

Edison gifte sig två gånger och hade sex barn. Han är känd för sitt hårt arbete och sin innovation, sammanfattat i hans berömda citat: ”Geni är 1% inspiration och 99% transpiration.” Hans arv är inte bara hans uppfinningar utan också hans bidrag till industriell och teknisk utveckling.


Nästa fråga: