Vem grundade Mcdonalds?

Vem grundade Mcdonalds?

  1. Larry Page och Sergey Brin
  2. Dick och Mac
  3. Paul Allen

Rätt svar:

Det var Dick och Mac McDonald som grundade Mcdonalds.

Fördjupning i: Vem grundade Mcdonalds?

McDonald’s, en av världens mest kända snabbmatskedjor, har sina rötter i en restaurang som startades av bröderna Richard och Maurice McDonald i San Bernardino, Kalifornien, USA. Ursprungligen öppnade de McDonald’s Bar-B-Q i 1940, men det var 1948 som de etablerade konceptet för McDonald’s som vi känner till det idag, med en fokus på hamburgare, pommes frites och milkshakes. Denna effektiva och kostnadsbesparande modell blev känd som ”Speedee Service System” och var revolutionerande för restaurangbranschen.

Det är dock viktigt att notera att medan Dick och Mac McDonald grundade den ursprungliga restaurangen, var det Ray Kroc som omvandlade McDonald’s till en global franchise. Kroc, som var en försäljare av milkshake-maskiner, blev imponerad av McDonald-brödernas effektiva drift och blev deras franchisepartner 1955. Han öppnade sin första McDonald’s-franchise i Des Plaines, Illinois, och senare köpte han rättigheterna till McDonald’s-namnet och hela konceptet. Ray Krocs vision och ledarskap förvandlade McDonald’s till en internationell snabbmatskedja.

I Sverige introducerades McDonald’s av Paul ”Palle” Lederhausen, som öppnade den första restaurangen på Kungsgatan 4 i Stockholm den 27 oktober 1973. Lederhausens ansträngningar att föra McDonald’s till Sverige var ett viktigt steg i företagets expansion i Europa och bidrog till att etablera snabbmatskulturen i Sverige.


Källor till svar på: Vem grundade Mcdonalds?


Nästa fråga: