Vem vann slaget om Stalingrad?

Vem vann slaget om Stalingrad?

  1. Tyskarna
  2. Ryssarna (rätt svar)
  3. Det var oavgjort

Rätt svar:

Ryssarna vann slaget om Stalingrad.

Fördjupning i: Vem vann slaget om Stalingrad?

Slaget om Stalingrad ägde rum under andra världskriget mellan den 23 augusti 1942 och den 2 februari 1943. Tyskarna hade som mål att erövra staden Stalingrad (nuvarande Volgograd) och dess viktiga oljefält. Stalingrad var en av de viktigaste städerna i Sovjetunionen och dess erövring skulle kunna leda till en snabb seger för Tyskland i kriget.

Slaget om Stalingrad var en av de mest våldsamma och blodiga striderna under hela andra världskriget. Både tyska och sovjetiska styrkor kämpade hårt för att kontrollera staden. Tyskarna inledde sin attack med flygbombningar och artillerield, men snart utkämpades hårda strider i stadens gator och byggnader.

Efter flera månaders krigföring och stora förluster på båda sidor, vände krigslyckan till slut till Sovjetunionens fördel. Den 19 november 1942 inledde Sovjetunionen en massiv motoffensiv och lyckades efter flera veckors strider att omringa och isolera de tyska styrkorna i staden. Tyskarna kämpade tappert men deras försök att bryta igenom den sovjetiska omringningen misslyckades.

Den 31 januari 1943 kapitulerade de tyska styrkorna i Stalingrad. Över 90 000 tyska soldater tillfångatogs och mer än 40 000 dödades. Sovjetunionens seger i slaget om Stalingrad var en av de mest avgörande i andra världskriget och innebar en vändpunkt i kriget på östfronten. Slaget om Stalingrad blev också en symbol för den sovjetiska krigsinsatsen och en viktig del av Rysslands kulturella arv.


Nästa fråga: