Vilket är det högsta berget i världen?

Vilket är det högsta berget i världen?

  1. Mount Kilimanjaro
  2. Mount Everest
  3. Mount McKinley

Rätt svar:

Världens högsta berg är Mount Everest.

Fördjupning i: Vilket är det högsta berget i världen?

Mount Everest är det högsta berget i världen med en höjd på 8848 meter över havet. Berget ligger i Himalaya-bergen mellan Nepal och Tibet och har lockat bergsbestigare från hela världen sedan det första lyckade bestigningen 1953 av Edmund Hillary och Tenzing Norgay.

Att bestiga Mount Everest är en av de största utmaningarna en bergsbestigare kan ta sig an på grund av den höga höjden och de extrema klimatförhållandena. Temperaturen på berget kan sjunka till så mycket som -60°C, och syrgasnivån på toppen är endast en tredjedel av den vid havsytan. Detta gör det till en farlig och krävande upplevelse som kräver månader av förberedelser och träningspass.

Mount Everest har en djup kulturell betydelse för folket i Nepal och Tibet. I Nepals kultur kallas berget ”Sagarmatha,” medan det i Tibet kallas ”Chomolungma.” Båda namnen betyder ”gudinnans panna.” Berget har varit en plats för andakt och respekt i århundraden och har en central roll i de lokala folkens mytologi och tro.

Bortsett från sin höjd och utmaningar är Mount Everest också känd för de många dramatiska berättelser som har utspelat sig där. Det finns legender om tidiga försök att nå toppen och om de äventyr som utforskare och bergsbestigare har upplevt under åren. Berget har blivit en symbol för mänsklig utforskning och övervinnande av gränser.


Nästa fråga: