Vilket år sjönk Titanic?

Vilket år sjönk Titanic?

  1. 1912
  2. 1932
  3. 1902

Rätt svar:

Titanic sjönk 1912.

Fördjupning i: Vilket år sjönk Titanic?

RMS Titanic, ett av de mest berömda skeppen i historien, lämnade Southampton, England, på sin jungfruresa den 10 april 1912. Det var på denna ödesdigra resa, bara fyra dagar senare den 14 april, som Titanic kolliderade med ett isberg och tragiskt nog sjönk tidigt på morgonen den 15 april 1912.

Det stämmer att Titanic fick flera varningar om isberg i Atlanten på sin väg mot New York. Dessa varningar nådde skeppets telegrafister, men de tycks inte ha blivit tillräckligt uppmärksammade av kaptenen, Edward J. Smith. Det finns olika teorier om varför kaptenen inte minskade farten eller ändrade kurs, men en vanlig uppfattning är att det fanns ett tryck att upprätthålla en snabb överfart för att bekräfta skeppets rykte som både lyxigt och snabbt.

Titanics sjunkning var en av de största maritima katastroferna i fredstid och ledde till förlusten av mer än 1 500 liv. Tragedin blev en katalysator för förändringar i sjösäkerhetsregler, inklusive krav på tillräckligt med livbåtar för alla ombord och regelbundna radiokommunikationer.

Skeppet, som hade byggts av Harland and Wolff i Belfast och ägdes av White Star Line, var vid tiden för dess sjösättning världens största passagerarfartyg och hade marknadsförts som ”osänkbart”. Detta bidrog till chocken och den globala uppmärksamheten kring dess sjunkning. Händelsen har fortsatt att fascinera och beröra människor över hela världen, och Titanic förblir en viktig del av maritim historia.


Nästa fråga: