När började första världskriget?

När började första världskriget?

  1. 28 juli 1914
  2. 28 juli 1918
  3. 28 juli 1944

Rätt svar:

Första världskriget började 28 juli 1914.

Fördjupning i: När började första världskriget?

Första världskriget, en av de mest förödande konflikterna i mänsklighetens historia, inleddes den 28 juli 1914. Det var mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike, tronarvinge i Österrike-Ungern, som tände gnistan till detta globala krig. Franz Ferdinand och hans hustru, Sophie, blev mördade i Sarajevo av Gavrilo Princip, en serbisk nationalist, den 28 juni 1914, en händelse som är känd som skotten i Sarajevo. Detta attentat satte igång en kedjereaktion av politiska händelser och allianser som snabbt ledde till krigets utbrott.

Kriget karaktäriserades av dess omfattande skala och de nya dödliga vapenteknikerna, inklusive stridsvagnar, giftgas och långvarig skyttegravsföring. Det spreds över flera kontinenter och involverade många av världens stormakter, uppdelade i två huvudsakliga allianser: Ententen (främst Frankrike, Ryssland, Storbritannien och senare USA) och Centralmakterna (främst Tyskland, Österrike-Ungern och Osmanska riket).

Kriget varade till den 11 november 1918, då vapenstilleståndet undertecknades och effektivt avslutade stridigheterna. Under dessa fyra år av konflikt ledde kriget till en enorm förlust av liv och lidande. Mer än nio miljoner soldater dödades, och miljontals civila drabbades av krigets direkta och indirekta konsekvenser, inklusive svält, sjukdomar och ekonomisk förstörelse.

Första världskriget hade också djupgående långsiktiga effekter på världspolitiken och samhällen. Det bidrog till politiska förändringar i många av de deltagande länderna, inklusive revolutioner och omstörtandet av monarkier, och lade grunden för andra världskriget. Fredsfördraget i Versailles, som officiellt avslutade kriget, har ofta kritiserats för att ha skapat förhållanden som möjliggjorde uppkomsten av andra världskriget.


Nästa fråga: